خبرگذاری رسمی عربستان (SPA) به نقل از بیانیه سخنگوی ریاست دستگاه امنیت ملی این کشور اعلام کرد مقامات امنیتی توانسته اند وجود یک هسته تروریستی تازه شکل گرفته که در حال برنامه ریزی برای حمله به "تأسیسات حیاتی" بوده و مرکز عملیاتی آن در یک آپارتمان مسکونی در محله سنابس جزیره تاروت در استان قطیف قرار داشته را کشف کند. نیروهای ویژه ساعت 10 صبح روز شنبه در منطقه حضور یافتند و خواستار تسلیم شدن این افراد شدند اما با مقاومت آنها نیروهای امنیتی دست به آتش گشودند که به کشته شدن این افراد انجامید.
علی رغم این اظهارات هنوز تعداد دقیق کشته شدگان این عملیات که به گفته برخی رسانهها تا حدود 12 ساعت به طول انجامیده بود مشخص نیست. گفته میشود که نیروهای امنیتی به دنبال دستگیری یکی از مخالفان حکومت سعودی بودهاند.
بر اساس گزارش العهد نیروهای امنیتی سعودی، بولدوزرها را برای تخریب منازل مردم محاصره شده در منطقه القطیف آماده کردهاند. همچنین به گفته منابع محلی منطقه «المثلث» (المضیف) نیز با گلوله آر پی جی مورد هدف قرار گرفته است. صدای شدید شلیک گلولهها و حضور انبوه خودروهای زرهی در کوچهها و خیابانهای شهرک سنابس موجب رعب و وحشت اهالی شده است.
اهالی این منطقه پس از افزایش تعداد شهدا به خیابانها آمدند و با سر دادن شعارهایی خواستار حمایت بینالمللی از مردم قطیف شدند.
تشدید موج سرکوب شیعیان
یورش روز گذشته نیروهای امنیتی حکومت عربستان به محله شیعه نشین سنابس و کشتن تعدادی از اهالی این منطقه به بهانههای واهی و همواره اثبات نشده خرابکاری، انجام فعالیتهای تروریستی، جاسوسی و ... در حالی صورت میگیرد که طی روزهای گذشته این رژیم در اقدامی جنایتکارانه 33 شیعه را به طور همزمان با همین بهانهها اعدام کرد.
در واقع از سال 1933 که شبه جزیره عربستان تحت سلطه خاندان آل سعود قرار گرفت تاکنون مناطق شیعه نشین صرفاً به دلیل مذهب و عقایدشان شاهد سرکوبگری، تبعیض، نابرابری و جنایت از سوی حکومت مرکزی بوده است. موضوعی که منجر شده تا شیعیان همواره نسبت به وضعیت اقتصادی و سیاسی و اجتماعی خود و عملکرد رژیم حاکم معترض باشند و بارها اعتراض خود را به اشکال مختلف اعلام کنند. بویژه از سال ۲۰۱۱ میلادی تاکنون این مناطق صحنههای اعتراضات مسالمتآمیز میباشد. اما واکنش حکومت در قبال خواستههای مشروع و قانونی مردم این منطقه برای برخورداری از حقوق اولیه انسانی و شهروندی خود سیاست مشت آهنین، زندان، سرکوب و اعدام معترضان بوده است. سرویس های امنیتی عربستان در این منطقه به طور مرتب عملیات انجام می دهند.
در این میان علاوه بر ماهیت ایدئولوژیک فشارها و تبعیضات علیه شیعیان که از اتحاد تاریخی وهابیت آل شیخ و آل سعود نشأت میگیرد، موضوع نفت خیز بودن مناطق شرقی خود بر شدت و دامنه سرکوبها علیه شیعیان افزوده است. جزیره بزرگ تاروت در خلیج فارس در ۵ کیلومتری قطیف قرار دارد. خط لوله نفت تاب لاین که از ظهران میآید از این شهر میگذرد سپس به اردن، سوریه و لبنان میرسد. این در حالی است که با توجه به وجود زمینههای نارضایتی امکان تسری امواج بیداری اسلامی به شبه جزیره بویژه پس از تحولات یمن موضوع نگرانی جدی خاندان حاکم عربستان می باشد. از این رو آلسعود شیعیان قطیف را خطری جدی برای بقای حکومت خود میداند و سرکوب آنها را به طور مداوم در دستور کار داده است تا در نهایت دموگرافی این منطقه را دچار تغییر و تحول کند.
سرکوب با چراغ سبز غرب
اقدامات سرکوبگرانه ریاض علیه شیعیان و تشدید این اقدامات در دوران زمامداری محمد بن سلمان با مخالفت گسترده سازمانهای بین المللی و افکار عمومی جهانی مواجه شده است. در روز 4 مارس سال جاری میلادی در حاشیه نشست کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل نشستی تحت عنوان «عربستان سعودی: زمان مسئولیتپذیری فرا رسیده است» برگزار شد. در این نشست فیونوالا نیآئولین، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر گفت قوانین و مقررات ضدتروریسم عربستان سعودی «به طور غیرقابل قبولی گسترده و مبهم» هستند.
وی اضافه کرد: «این قوانین افرادی را که اقدام به برپایی جلسات یا تظاهرات میکند شامل میشوند. هرکس به هر طریقی به اتحاد و ثبات کشور آسیب بزند مشمول این قوانین میشود... این قوانین به طور مستقیم به کار گرفته میشوند تا مدافعان سرشناس حقوق بشر، چهرههای مذهبی، نویسندهها، روزنامهنگارها، آکادمیسینها و فعالان مدنی را محدود کنند و آنها را تحت حمله قرار دهند.»
عفو بین الملل نیز پس از اعدام شیعیان از عدم برگزاری دادگاه های عادلانه و شفاف و همچنین شکنجه متهمان در زندانهای آل سعود انتقاد کرد. موضوعی که مورد تأیید میشل باشله کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل قرار گرفت.
با این حال این انتقادات و نارضایتی افکار عمومی از سعودیها بویژه پس از قتل جمال خاشقچی نتوانسته است کوچکترین تأثیری بر تغییر رفتار حکومت آل سعود در برخورد با مخالفان داشته باشد که دلیل آن حمایت بی دریغ دولتهای غربی بویژه ایالات متحده و ترامپ از ریاض می باشد. چنانچه محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران پس از اعدام های جمعی اخیر در عربستان با انتشار توییتی نوشت: «بعد از چشمپوشی از قتل و مثله کردن یک خبرنگار، دولت ترامپ اینک در برابر سر بریدن ۳۷ تبعه سعودی طی یک روز و حتی به صلیب کشیدن یکی از آنها دو روز پس از عید پاک سکوت اختیار کرده است. عضویت در "تیم B" - بولتون، بنسلمان، بنزاید و بیبی- ارتکاب هر جنایتی را با مصونیت همراه می کند.»
در واقع به نظر می رسد که موج جدید سرکوب ها علیه فعالان سیاسی و اجتماعی و مذهبی بویژه در میان شیعیان با چراغ سبز کاخ سفید صورت میگیرد.
ارسال نظرات